De dreiging van nieuwe economische sancties tegen Iran stuwt de olieprijs. De prijs voor een vat Amerikaanse olie steeg daardoor voor het eerst sinds november 2014 tot boven de 70 dollar.

De Amerikaanse president Donald Trump beslist deze week of hij de nucleaire deal van zijn voorganger Barack Obama met Iran uit 2015 in stand houdt.

Onder Obama hieven de Verenigde Staten en andere westerse landen hun handelssancties tegen het land op. Dit gebeurde na de belofte van Iran om te stoppen met het kernwapenprogramma.

Trump zinspeelt al tijden op hernieuwde sancties tegen het land, dat hij ervan verdenkt heimelijk aan kernwapens te werken. Wel zegt hij te willen onderhandelen over een nieuwe overeenkomst.

Stijgende prijzen

Tegelijkertijd kunnen stijgende olieprijzen ervoor zorgen dat Trump de deal met Iran toch in stand houdt, stellen analisten.

Hoge prijzen aan de pomp kunnen de Republikeinen aangerekend worden in de aanloop naar de verkiezingen in het najaar. Daarbij staan alle zetels in het Huis van Afgevaardigden op het spel een een derde van de zetels in de Senaat.

Venezuela

Overigens is ook de economische en politieke crisis in Venezuela van invloed op de olieprijzen. De productie van het Zuid-Amerikaanse land is de afgelopen drie jaar al met zo'n 40 procent gedaald.

Die daling zet door nu steeds meer bedrijven hun personeel terugtrekken. Als na de presidentsverkiezingen later deze maand sancties van de VS volgen, kan de prijs van olie nog verder stijgen.