AMSTERDAM - De effectenbeurzen in Europa zetten vrijdag hun opmars van een dag eerder onverminderd voort. Hoop op gunstige cijfers over de Amerikaanse werkgelegenheid, die later op de dag naar buiten komen, stuwden de koersen over een breed front op.


Bekijk video

In Amsterdam noteerde de AEX-index rond het middaguur 10,52 punten (2,51 procent) hoger op 430,46. Volgens een handelaar is het "redelijk zonnig op het Damrak". Volgens hem herstellen de aandelen zich van de forse klappen van de afgelopen weken. De index belandde de afgelopen periode zelfs onder de 400 punten.

Zonder duidelijke aanleiding waren vooral flinke koersstijgingen van de financiële waarden Aegon en ING verantwoordelijk voor de opmars. Beide kregen er meer dan 4,5 procent bij. Ook ASML (4,9 procent) en Philips (3,9 procent) waren in trek. Zwaargewicht Koninklijke Olie deed met een stijging van 2,4 procent op een koers van 58,10 eveneens een duit in het zakje.

Midkap

Van de AEX-fondsen moesten alleen Hagemeyer, TPG, Heineken en Buhrmann met enkele tienden van procenten terug. Slechter was het gesteld met het MidKap-fonds Corus. De Brits-Nederlandse staalproducent bevestigde donderdagavond zijn interesse in een Braziliaans staalbedrijf en overweegt nieuwe aandelen uit te geven. Beleggers vrezen voor een verwatering van de winst per aandeel, waardoor Corus vrijdagochtend 3,8 procent verloor.

In de rest van Europa stond de FTSE-index in Londen 1,7 procent hoger. Parijs ging 2,9 procent omhoog en op de koersborden in Frankfurt steeg de DAX-index 2,6 procent.

Luchtvaartmaatschappij easyJet klom in Londen meer dan 6 procent na de publicatie van goede vervoercijfers over de maand juni. Machinebouwer Babcock Borsig, die acute financiële problemen heeft, steeg aanvankelijk fors door hoop op een miljoenenkrediet, maar gaandeweg ging de Duitse beurs twijfelen en belandde het aandeel in de min. In Parijs stegen de geplaagde fondsen France Telecom en Vivendi Universal voor de tweede achtereenvolgende dag fors in koers.

Euro

De euro zakte vrijdagochtend naar een niveau van 0,9725 dollar. De munteenheid stond onder druk door de hoop op gunstige Amerikaanse werkgelegenheidscijfers. Ook uitspraken van IMF-directeur Horst Köhler speelden een rol. Hij sloot een gecoördineerde valuta-interventie niet uit als de dollar in een vrije val belandt. "Nooit ingrijpen is niet het juiste antwoord", aldus Köhler in de Financial Times.

In pond sterling daalde de euro ook. Rond het middaguur werd 0,6410 pond betaald tegen 0,6415 donderdagmiddag.