Vorig jaar konden meer dan 17.300 mensen hun hypotheek niet meer betalen

ZOETERMEER - Steeds meer huizenbezitters komen in de problemen doordat zij hun hypotheek niet op tijd aflossen. Vorig jaar ging het om meer dan 17.300 mensen, zo blijkt uit cijfers van het
Bureau Krediet Registratie

Directeur K. Schiffer van het fonds noemde de cijfers vrijdag 'schrikbarend'. Al is het aantal mensen dat echt in de problemen komt volgens hem nog verwaarloosbaar, er is wel sprake van een trend.

In de eerste helft van dit jaar werd de NHG ingeschakeld in iets minder dan 450 gevallen. Voor heel 2002 worden dat er naar verwachting zo'n duizend, aldus Schiffer. In 2001 registreerde het fonds 625 nieuwe betalingsproblemen en in 2000 nog 450.

Echtscheiding

De meeste problemen ontstaan als iemand zijn baan verliest of arbeidsongeschikt wordt. Daarnaast kan echtscheiding een aanleiding zijn voor het oplopen van een betalingsachterstand. In dat geval moet iemand vaak plotseling alleen voor de aflossing opdraaien. De problemen komen volgens de NHG dan ook in alle lagen van de bevolking voor.

Bij huizen tot 200.000 euro kan een borgstelling bij de NHG worden afgesloten. Het fonds wordt ingeschakeld als iemand een betalingsachterstand van meer dan 4 maanden heeft. Schiffers instelling probeert vervolgens een oplossing te vinden voor de huiseigenaren. In 15 procent van de gevallen lukt dat niet en moet het huis worden verkocht.