Britse medewerkers van de restaurantketen Thank God It's Friday (TGIF) gaan staken uit protest tegen het inhouden van hun fooien. Er komen acties in de vestigingen in Milton Keynes en Covent Garden in Londen.

Dit meldt de Britse krant The Guardian vrijdag.

Het bedienend personeel mag contante fooien zelf houden, maar moet sinds kort 40 procent van de gepinde fooien inleveren. Die gaan naar het keukenpersoneel als een verkapte loonsverhoging, schrijft de krant.

Voor de keten is het fiscaal gezien gunstiger om het op deze manier te regelen. De vakbonden zeggen dat het bedienend personeel er per maand tot 250 pond bij inschiet door het nieuwe beleid.

In het Verenigd Koninkrijk is de laatste tijd veel te doen over de slechte lonen van horecapersoneel. Volgens de vakbonden zijn er meer restaurants die sjoemelen met de fooien om aan de wettelijke eisen voor minimumbetaling te voldoen.

Personeel van McDonald's in het Verenigd Koninkrijk voert momenteel onder de naam 'McStrike' actie tegen nulurencontracten en de in hun ogen slechte arbeidsomstandigheden.