Topman Jean-Marc Janaillac moet weg bij Air France-KLM. Hij had zijn lot verbonden aan een stemming onder het personeel over de arbeidsvoorwaarden en die heeft negatief voor hem uitgepakt.

Dat meldt de Franse tak van de luchtvaartmaatschappij vrijdag. Een meerderheid van ruim 55 procent wees het eindbod af.

Met de stemming wilde Janaillac afrekenen met de onrust bij Air France over de arbeidsvoorwaarden. De afgelopen maanden staakte het personeel van Air France herhaaldelijk.

Loonsverhoging

De directie van de luchtvaartmaatschappij stelt een loonsverhoging van 7 procent voor over een periode van vier jaar. Het personeel wil dit jaar een verhoging van 5,1 procent. Volgens Janaillac kan Air France die verhoging niet opbrengen en is de toekomst van het het bedrijf mogelijk in gevaar.

Drie pilotenvakbonden maakten vorige week bekend dat zij op 4, 7 en 8 mei opnieuw zullen staken. Eerdere acties dit jaar zorgden inmiddels voor een kostenpost van bijna 300 miljoen euro.

Premier

De Franse premier Édouard Philippe liet eerder weten dat de maatschappij een turbulente periode tegemoet zou gaan als Janaillac vertrekt.

Volgens de premier is het vetrek van de topman in dergelijke omstandigheden niet de beste manier om de problemen het hoofd te bieden.

Philippe noemde de stap van de topman om zijn baan op het spel te zetten desondanks wel "moedig".

Pieter Elbers

KLM-topman Pieter Elbers noemt het opstappen van Jean-Marc Janaillac "zeer teleurstellend". Op de gevolgen voor KLM en reizigers in Nederland ging hij nog niet in.

Elbers benadrukte in een eerste reactie de ''bijzonder spijtige persoonlijke consequenties" voor Janaillac, die pas sinds 2016 in functie was.

Hij zei ook dat de afwijzing van het loonvoorstel van zustermaatschappij Air France door de medewerkers en het daardoor ingegeven vertrek van Janaillac betekenen dat er voorlopig geen einde komt aan de moeilijke situatie bij Air France.

Janaillac biedt zijn ontslag komende woensdag aan tijdens een overleg van het bestuur van de luchtvaartcombinatie. ''Ik wacht deze af en draag graag, waar mogelijk, bij aan de stabiliteit en interne cohesie van de Air France-KLM Groep", zei Elbers.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!