De stijging van de inflatie is in sterke mate veroorzaakt door hogere sigarettenprijzen en benzineprijzen

VOORBURG - De inflatie is na vijf maanden met dalingen weer iets opgelopen. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) bedroeg in juni de gemiddelde prijsstijging 3,4 procent, 0,1 procentpunt hoger dan de voorgaande maand.

De stijging van de consumentenprijzen is in sterke mate veroorzaakt door hogere sigarettenprijzen. Ook de prijsontwikkeling van de autobrandstoffen speelde een rol, aldus het
CBS

Volgens Europese maatstaven kwam de inflatie in juni zelfs uit op 4 procent. Dit is 0,2 procentpunt hoger dan in mei. De geldontwaarding was in december 2001 nog 4,4 procent. De eerste vijf maanden van dit jaar daalde de inflatie elke maand tot een niveau van 3,3 procent in mei.

Kleding en schoenen

Uit de CBS-cijfers blijkt dat kleding en schoeisel in juni ten opzichte van de voorgaande maand bijna 4 procent goedkoper waren. De prijs van verse groenten ging omlaag en ook tuinartikelen, bloemen en planten werden goedkoper. Aardappelen, thee, vis en rijst stegen in prijs. Volgens de statistici zijn dit allemaal ontwikkelingen die normaal zijn voor het seizoen.