De Amerikaanse regering wil dat China zijn handelsoverschot met de Verenigde Staten aanzienlijk terugdringt.

Nu nog worden vanuit China veel meer producten naar de VS verscheept dan andersom. Het verschil is momenteel nog 375 miljard dollar. Dat gat moet in 2020 met minstens 200 miljard dollar zijn verkleind.

Een Amerikaanse handelsdelegatie voert onder leiding van Steve Mnuchin, de Amerikaanse minister van Financiën, momenteel gesprekken om handelsgeschillen tussen de twee grootste economieën van de wereld op te lossen.

De VS eist verder dat China meer doet om patentschendingen tegen te gaan en dat subsidies voor de eigen maakindustrie worden teruggeschroefd. Volgens het Chinese persbureau Xinhua zijn de landen het over verschillende zaken eens, maar over een aantal nog niet.

Hoge spanningen 

China zou zich bereid hebben getoond meer Amerikaanse goederen te importeren, meldt persbureau Reuters op basis van anonieme bronnen. Volgens de ingewijden bood Peking ook aan importheffingen op Amerikaanse producten te verlagen, waaronder die op auto's.

De spanningen tussen de VS en China zijn hoog opgelopen, nadat president Donald Trump importheffingen op staal en aluminium had ingesteld. Een van de zwaarst getroffen landen was China, dat daarom dreigt met invoerheffingen op tal van Amerikaanse producten. De VS behouden zich het recht voor extra importheffingen in te voeren.