De stakingen bij luchtvaartmaatschappij Air France drukken duidelijk op het resultaat van Air France-KLM.

Het eerste kwartaal van het jaar werd door de luchtvaartcombinatie afgesloten met een operationeel verlies van 118 miljoen euro, waar het tekort een jaar eerder 33 miljoen euro bedroeg.

De impact van de stakingen was 75 miljoen euro. Voor het gehele jaar verwacht Air France-KLM een impact van 300 miljoen euro.

De acties bij Air France zijn een hard gelag voor het moederbedrijf, en in het bijzonder KLM. De Nederlandse maatschappij profiteerde in de eerste maanden van het jaar van een sterke vraag naar vliegtickets.

De gunstige marktomstandigheden zorgden ervoor dat het operationele resultaat van KLM bijna verdubbelde tot 60 miljoen euro. De omzet steeg met 7,4 procent tot 2,4 miljard euro.

Opbrengsten

De totale opbrengsten van Air France-KLM vielen mede daardoor 1,8 procent hoger uit op 5,8 miljard euro. In totaal stapten in het eerste kwartaal 22 miljoen passagiers aan boord van een vliegtuig van Air France-KLM. Dat betekende een stijging van ruim 5 procent ten opzichte van een jaar eerder.

De kosten van Air France-KLM stegen op jaarbasis met 2,1 procent. Naast de stakingen drukten ook wisselkoerseffecten en pensioenlasten het resultaat. Onder de streep resteerde een tekort van 269 miljoen euro, ruim twee keer meer dan een jaar eerder.

Operationeel resultaat

Voor het hele jaar gaat Air France-KLM uit van een operationeel resultaat dat aanzienlijk lager dan in 2017 zal uitvallen, onder meer doordat de acties bij Air France nog altijd plaatsvinden. Ook vrijdag wordt weer gestaakt, om de roep om betere arbeidsvoorwaarden kracht bij te zetten.

Daarnaast zal de brandstofrekening dit jaar naar verwachting 350 miljoen euro hoger uitvallen ten opzichte van 2017 en hebben wisselkoerseffecten naar schatting een nadelig effect van 100 miljoen euro.