AMSTERDAM - ING schrapt de komende drie jaar duizend banen bij zijn verzekeringsbedrijf Nationale Nederlanden. Dit jaar nog zullen tweehonderd vaste arbeidsplaatsen verdwijnen, voornamelijk bij de kantoren in Rotterdam en Den Haag. Voor een groot deel van de betrokken werknemers dreigt gedwongen ontslag, zo maakte ING donderdag bekend.

Bekijk video:
Modem/ Breedband

Nationale Nederlanden verwacht 75 miljoen euro te moeten betalen aan vertrekregelingen. De ingreep raakt ruim 15 procent van het personeelsbestand, dat momenteel nog 6200 werknemers met een vaste baan omvat. De verzekeraar zet daarnaast het mes in het aantal medewerkers dat extern wordt ingehuurd.

De reorganisatie moet de kosten bij Nationale Nederlanden vanaf 2007 jaarlijks met 235 miljoen euro terugdringen. Daarnaast wil het dochterbedrijf van ING meer tevreden klanten zien.

Achterstand

Nationale Nederlanden kampte de afgelopen jaren onder meer met een achterstand in de administratie, wat ontevredenheid onder de klanten opleverde. Ook tussenpersonen in de verzekeringsbranche deden door de problemen minder graag zaken met de ING-dochter, waardoor de verzekeraar in de voorbije jaren marktaandeel moest prijsgeven.

Nationale Nederlanden is vorig jaar begonnen met het wegwerken van de achterstanden. Moederconcern ING legde in 2004 al tientallen miljoenen apart om in de verzekeraar te investeren. Daarnaast werd een nieuwe directievoorzitter benoemd in de persoon van L. Wijngaarden om orde op zaken te stellen.

Banenverlies

ING kondigde het banenverlies aan bij de presentatie van zijn kwartaalcijfers. De bankverzekeraar boekte in de eerste drie maanden van dit jaar een nettowinst van ruim 1,94 miljard euro. Dat is 72 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar, toen de winst 1,13 miljard euro bedroeg. De winstsprong komt mede door de verkoop van bedrijfsonderdelen, die in totaal 376 miljoen euro opleverden. ING heeft onder meer zijn schadeverzekeraar in Canada naar de beurs gebracht en verkocht een belang in de Poolse bank Slaski.

Verder profiteerde ING van betere opbrengsten uit beleggingen bij de bankendivisie. De beleggingen brachten in het eerste kwartaal 152 miljoen euro in het laatje, voornamelijk door de verkoop van aandelen in Nederland en België. De verzekeringspoot van ING leed een klein verlies op beleggingen.

Bij de bankentak van het concern kwam de nettowinst ruim viervijfde hoger uit op 1,21 miljard euro. Naast de desinvesteringen droeg ook ING Direct weer bij aan het hogere resultaat. De internetbank jaagt al enige tijd de winst van de bankendivisie op en haalde het afgelopen kwartaal een miljoen nieuwe klanten binnen.

Ook konden de banken van ING pronken met zeer lage reserveringen voor dubieuze leningen. Er kon zelfs 4 miljoen uit de stroppenpot worden gehaald, terwijl er in het eerste kwartaal van 2004 nog 137 miljoen euro opzij moest worden gelegd voor moeilijk inbare leningen.

De verzekeraars van het concern verdienden in het afgelopen kwartaal 730 miljoen euro, ruim de helft meer dan vorig jaar. Zowel de schadeverzekeringen als de levensverzekeringen leverden meer op.

Bestuursvoorzitter M. Tilmant concludeerde dat de bankverzekeraar het jaar goed is begonnen. "Wij zien de rest van het jaar met vertrouwen tegemoet, hoewel de marktomstandigheden recentelijk iets verslechterd zijn." Aan concrete winstvoorspellingen waagt het concern zich niet meer sinds het aantreden van de Belg, vorig jaar.