AMSTERDAM - De voorzitter van de raad van commissarissen van Versatel, L. van D. is een van de verdachten van handel met voorkennis in aandelen Versatel bij de beursgang in 1999. Ook Nesbic, een dochter van Fortis, wordt als verdachte aangemerkt. Dat hebben de kranten Het Financieele Dagblad en De Telegraaf donderdag geschreven.

Een woordvoerder van Versatel weigerde commentaar te geven. "Wij werken mee aan het onderzoek. Verder kunnen we er niets over zeggen". Woensdag werd bekend dat het functioneel parket van het Openbaar Ministerie (OM) en de economische controledienst FIOD-ECD een onderzoek zijn begonnen naar mogelijke handel met voorwetenschap in aandelen Versatel.

Een woordvoerder van het OM zei woensdag dat doorzoekingen zijn verricht en meerdere verdachten voor verhoor zijn aangehouden. Versatel zelf is geen verdachte in de zaak.

Woensdagmiddag werd de handel in het aandeel Versatel op de effectenbeurs in Amsterdam opgeschort. Dit gebeurde wegens het onderzoek van justitie, bevestigde Versatel. Versatel werd in 1995 opgericht met steun van Nesbic. De Fortis-dochter was destijds grootaandeelhouder van het telecombedrijf en wordt nu verdacht van strafbare feiten bij de beursgang.

Een woordvoerder van Fortis bevestigde de betrokkenheid van Nesbic bij het onderzoek. "De controledienst is bij ons op bezoek geweest en heeft mensen bij ons gesproken. Wij werken volledig mee aan het onderzoek", aldus de zegsman.

Volgens justitie is er ook mogelijk van oplichting sprake geweest. In het belang van het onderzoek is het OM summier met het verstrekken van informatie. Het aantal verdachten en hun achtergrond is daardoor vooralsnog onbekend.

Beleggers trokken zich donderdagochtend niets aan van de voorkennisrel: het aandeel stond, na een lagere start, 1,5 procent hoger op de beurs in Amsterdam. "De markt neemt het nieuws voor kennis aan. Versatel zelf is niet op het matje geroepen, hooguit een aantal personen", aldus Tim Poulus van beleggingsbureau IRIS. Volgens de analist kijken beleggers veel meer uit naar nieuws over een mogelijke overname van de onderneming.