Structurele hervormingen kunnen extra economische groei opleveren. Het bruto binnenlands product (bbp) van landen als Griekenland en Italië kan met dergelijke maatregelen in tien jaar tijd oplopen met bijna 10 procent.

Dat blijkt donderdag uit schattingen in het boek Structural Reforms: Moving the economy forward. Het boek is uitgekomen onder redactie van De Nederlandsche Bank (DNB).

Ook in Nederland is ruimte om de economie te versterken, bijvoorbeeld door met gerichte belastingen de arbeidsparticipatie te verhogen. Een gunstig getimede versoepeling van het ontslagrecht kan daarnaast tot meer vaste banen leiden.

DNB-president Klaas Knot onderstreepte bij de presentatie van het boek nogmaals dat het moderniseren van de economische structuur door structurele hervormingen misschien wel de grootste uitdaging voor de eurozone is.

Nu het eurogebied de financiële crisis achter zich heeft gelaten, moeten maatregelen die bijvoorbeeld de werking van de arbeidsmarkt en de woningmarkt verbeteren volgens Knot hoog op de agenda staan.