De inflatie in de eurozone is onverwacht gedaald in april. Het prijspeil in het gebied steeg met 1,2 procent op jaarbasis. Dit is lager dan een maand geleden en lager dan economen en analisten hebben voorspeld.

De kerninflatie, als prijsstijgingen van energie en voedsel buiten beschouwing worden gelaten, daalt naar 0,7 procent. Dit meldt het Europese statistiekbureau Eurostat donderdag. Ook dit cijfer is lager dan verwacht.

In maart was het prijspeil in het eurogebied met 1,3 procent gestegen in vergelijking met een jaar eerder. De kerninflatie kwam toen uit op 1 procent.

Hoewel maandcijfers over inflatie altijd kunnen fluctueren, vormen de nieuwe data waarschijnlijk een tegenvaller voor de beleidsmakers bij de Europese Centrale Bank (ECB). Die hebben als streven om de inflatie op de middellange termijn naar iets onder 2 procent te krijgen.

Om dit voor elkaar te krijgen, voert de centrale bank al enkele jaren een uniek monetair beleid waarbij banken gratis geld kunnen lenen en de ECB maandelijks miljarden in de financiële markten pompt.

Veel economen hameren erop dat de ECB van dit beleid moet afstappen, maar de bank wil eerst zien dat de inflatie op een structurele trend naar 2 procent beweegt.