De farmaceutische industrie en de Europese Unie hebben gezamenlijk een fonds opgezet waarin 130 miljoen euro beschikbaar wordt gesteld voor meer onderzoek naar medicijnen voor kinderen.

Van veel medicijnen die worden voorgeschreven aan kinderen, is de werking en veiligheid niet goed onderzocht, schrijft de NOS donderdag. Dit zou in Nederland ongeveer om de helft van de 750 medicijnen gaan. Artsen maken nu vaak een inschatting welke medicijnen nodig zijn.

Het geld dat de EU en de farmaceutische industrie beschikbaar stellen, gaat naar CONECT4Children, een samenwerkingsverband van 33 academische centra en tien farmaceutische bedrijven uit twintig landen.

Het is de bedoeling dat het geld wordt gebruikt om in deze landen netwerken van experts te organiseren, die kunnen adviseren hoe het onderzoek zo efficiënt mogelijk kan worden uitgevoerd.

Ook worden er trialnetwerken gevormd van ziekenhuizen die de onderzoeken uitvoeren. Dit gaat per direct van start. Er zullen in totaal acht studies lopen waarin de werking van acht verschillende medicijnen wordt onderzocht.

Volgens hoogleraar klinische farmacologie van het Radboudumc Saskia de Wildt, die in Nederland helpt het netwerk en de onderzoeken op te zetten, is het voornaamste doel van de studies om het netwerk te testen. Daaruit moet blijken wat verbeterd kan worden.