Bouwconcern BAM heeft zijn opbrengsten in het eerste kwartaal verhoogd. Daarnaast is de orderportefeuille van het beursgenoteerde bedrijf met ongeveer een 500 miljoen euro in omvang toegenomen.

Onder meer de grote vraag naar nieuwbouwwoningen hielp de resultaten vooruit, meldt BAM donderdag in een handelsbericht.

Het totaal aan Nederlandse woningverkopen bedroeg 528, vrijwel allemaal aan particuliere kopers. De markt voor nieuwe huizen bleef wel beperkt door een tekort aan beschikbare locaties.

Ook op het gebied van infra deed BAM goede zaken. Op dat vlak kreeg BAM in consortium onlangs nog een belangrijke nieuwe klus voor het opknappen van de Afsluitdijk.

De orderportefeuille van BAM International slonk wel, omdat sommige investeringen in olie- en gasprojecten op zich laten wachten.

IJmuiden

Verder zijn de herontworpen caissons van het nog steeds uitdagende project bij de zeesluis in IJmuiden momenteel in aanbouw. De kwestie IJmuiden gaf BAM vorig jaar een kostenpost van tientallen miljoenen en de beurswaarde kreeg daardoor een tik.

Volgens topman Rob van Wingerden is er nog altijd sprake van vertragingen bij het project, maar er wordt wel gewerkt aan afronding. Onlangs bleek dat een bedrijf dat aan de benodigde sluisdeuren werkt in financiële problemen verkeert. De deuren zouden dit najaar evenwel conform de planning ingevaren kunnen worden.

Omzet

De totale omzet kwam afgelopen kwartaal uit op ruim 1,4 miljard euro, bijna 4 procent meer dan een jaar eerder. De brutowinst ging daarbij vooruit van 4,9 miljoen naar 19 miljoen euro.

Afgelopen kwartaal werd het resultaat niet beïnvloed door eenmalige posten. Het bedrijf handhaaft zijn verwachtingen voor het hele jaar.

''Kijkend naar de rest van het jaar, zien wij positieve ontwikkelingen in de meeste van onze markten. Tegelijkertijd blijven wij waakzaam ten aanzien van de druk op de toeleveringsketen en de ontwikkeling van personeelskosten, vooral in Nederland'', aldus Van Wingerden.

BAM kondigde ook aan dat de huidige doorlopende kredietfaciliteit van 400 miljoen euro is verlengd tot in 2023, met een optie voor een extra jaar.