Werknemers van bagage- en vrachtafhandelaars Aviapartner, Menzies Aviation en Swissport houden donderdag gespreid over de dag een aantal werkonderbrekingen op Schiphol.

Het is de derde keer dat ze in het cao-conflict in actie komen, aldus vakbond FNV. De afzonderlijke cao-onderhandelingen met de drie afhandelbedrijven zijn stukgelopen op loon, werkdruk en roosters.

Volgens de aankondiging zijn de onderbrekingen van korte duur. Wel kunnen ze tot vertragingen leiden. Het werk wordt per onderbreking voor maximaal één uur stilgelegd.

Het gaat om werk op het platform voor het laden en lossen van vliegtuigen, bij de check-inbalies en bij de bagageafhandeling.

Overlast

Schiphol is niet blij met de acties in de drukke meivakantie, waarin de luchthaven naar eigen zeggen "op de toppen van haar kunnen" draait.

Er zijn afspraken met FNV gemaakt om de veiligheid te garanderen en Schiphol zegt de eventuele overlast voor de reizigers te betreuren. "We doen er alles aan om die te voorkomen of te beperken."

Afgelopen vrijdag hielden de medewerkers al werkonderbrekingen en in de week ervoor stiptheidsacties. Die zorgden volgens de luchthaven voor maar weinig problemen bij reizigers.

Justitieel Complex

Verder worden bij het Justitieel Complex Schiphol flyers uitgedeeld voor een nieuwe cao voor rijksambtenaren. Het complex naast Schiphol Airport biedt onderdak aan een rechtbank, detentiecentrum en het aanmeldcentrum van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND). De actie heeft geen gevolgen voor reizigers op Schiphol.

De actievoerende vakbondsleden vinden dat rijksambtenaren moeten kunnen meeprofiteren van de aantrekkende economie. De bonden hebben gedreigd met werkonderbrekingen als voor 14 mei geen overeenkomst is bereikt.

Salarisbod

"Minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken moet over de brug komen met een salarisbod", aldus een FNV-woordvoerder. "Als de premier, de president van De Nederlandsche Bank en zelfs werkgeversorganisatie VNO-NCW roepen dat de salarissen behoorlijk omhoog moeten, dan kan het kabinet niet achterblijven."

De flyeractie, die tot ongeveer 9.00 uur duurt, heeft de steun van onder meer CNV Vakmensen en brancheorganisatie CMHF.

De bonden eisen een loonsverhoging van 3,5 procent. De nieuwe cao moet gaan gelden voor 110.000 rijksambtenaren.