HILVERSUM - Minister Zalm van Financiën vindt de uitspraken van directeur H. Brouwer van de Nederlandsche Bank over te lage omwisseling van de gulden naar de euro een beetje ongelukkig. Dat zei hij woensdagavond in het tv-programma Barend & van Dorp. "Brouwer loopt nu met zijn ziel onder zijn arm. Er is een grote hype ontstaan. Mensen voelen zich nu bestolen, terwijl dat niet zo is", aldus Zalm.

Volgens de bewindsman was de onderwaardering van de gulden ten tijde van de omwisseling geen discussiepunt. "Als het aan de orde was gekomen in de Tweede Kamer dan had ik gezegd dat opwaarderen mij niet verstandig leek." Daarbij wees hij erop dat een duurdere munt de concurrentiepositie van Nederland ten opzichte van het buitenland zou verslechteren en er op dat moment nog een half miljoen werklozen waren.

Zalm

Bovendien maakt het volgens Zalm ook niets uit of er in 2002 voor de euro 2 of 2,2 gulden werd betaald. "Als je alles door hetzelfde getal deelt, eigendommen, schulden, prijzen en lonen, blijven de verhoudingen gelijk."

De minister stelde dat sinds de introductie van de euro de inflatie ook alleen maar omlaag is gegaan. Hij erkende dat het gevoel voor een inflatie bij de Nederlandse burger anders is. "Ook mijn vrouw vindt dat alles sinds de euro duurder is geworden, vooral in het begin van 2002."

Onbegaanbaar

In De Telegraaf stelt ook president N. Wellink van De Nederlandsche Bank dat het niets uitmaakt. Acties tegen de Staat, zoals die van de stichting Wisselkoers, noemt hij een "onbegaanbare weg". "Voor de koopkracht maakt het niets uit."

Wellink

Hij geeft wel toe dat wie meer euro's in de portemonnee krijgt in het buitenland ook meer kan besteden. Maar hij meent dat de exportmotor juist op volle toeren kon draaien, hetgeen heeft geleid tot een hogere economische groei en hogere inkomens dan in het scenario waarin de gulden 'duurder' in de euro was opgegaan. Volgens Wellink is het ondoenlijk een claim te berekenen.