DEN HAAG - Het functioneel parket van het Openbaar Ministerie (OM) en de economische controledienst FIOD-ECD zijn een onderzoek begonnen naar mogelijke handel met voorwetenschap in aandelen Versatel.

Volgens een woordvoerder van het OM woensdag zijn doorzoekingen verricht en "meerdere verdachten voor verhoor aangehouden". Versatel zelf is geen verdachte in de zaak. Het bedrijf heeft de onderzoekers documenten verstrekt. De verdenking richt zich op handel in Versatelaandelen in 1999. Het telecomconcern ging in juli van dat jaar naar de beurs.

Oplichting

Volgens justitie is er ook mogelijk van oplichting sprake geweest. In het belang van het onderzoek is het OM summier met het verstrekken van informatie. Het aantal verdachten en hun achtergrond is daardoor vooralsnog onbekend.

Hoogtepunt

Enkele maanden na de beursintroductie in 1999 explodeerde de koers van het aandeel. In maart 2000 bereikte de koers zijn hoogtepunt van ruim 80 euro, het aandeel noteert momenteel 2 euro.

Woensdagmiddag werd de handel in het aandeel Versatel op de effectenbeurs in Amsterdam opgeschort. Dit gebeurde vanwege het onderzoek van justitie, bevestigde Versatel. Versatel werd in 1995 opgericht met steun van Nesbic, een dochter van het financiële concern Fortis.