De NS stapt naar de rechter om een boete van bijna 41 miljoen euro van tafel te krijgen. Het vervoersbedrijf kreeg de geldstraf vorig jaar van de Autoriteit Consument & Markt (ACM).

De NS tekende eerder bezwaar aan tegen de boete, maar de ACM heeft besloten deze geldstraf overeind te houden en alleen de motivering wat te verduidelijken.

Het spoorbedrijf kreeg de boete voor misbruik van zijn economische machtspositie bij de aanbesteding van het openbaar vervoer in Limburg.

"Ook na heroverweging is de ACM van oordeel dat de NS misbruik heeft gemaakt van haar economische machtspositie", aldus de toezichthouder.

De NS hoopt dat de rechter een streep door de boete zet. ''Wij zijn het oneens met het oordeel en de onderbouwing ervan", aldus een woordvoerder van het vervoersbedrijf.

Abellio

De NS won de aanbesteding via dochterbedrijf Abellio, maar speelde vals. Het bedrijf maakte gebruik van vertrouwelijke informatie over concurrent Veolia. De informatie kwam van een ex-directeur van die onderneming.

Ook benadeelde de NS concurrenten door bruikbare informatie laat door te geven, terwijl Abellio daar wel over kon beschikken. Het uiteindelijke bod was volgens de ACM verlieslatend, maar de NS sprak dat eerder tegen.

Timo Huges

Als gevolg van de affaire greep de NS in 2015 al in in de eigen organisatie. Onder meer topman Timo Huges moest als gevolg van de affaire vertrekken. De ACM stelde echter dat Huges niet verantwoordelijk kon worden gehouden voor de fraude.

Eind december sprak ook de rechtbank in Den Bosch Huges vrij van fraude bij de aanbesteding. Ook alle andere verdachten werden vrijgesproken.

Het Openbaar Ministerie (OM) had straffen tot een jaar cel geëist. Tegen de vrijspraken heeft het OM beroep aangetekend.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!