De Kansspelautoriteit moet van de Raad van State beter onderbouwen waarom bij het verlenen van vergunningen onderscheid wordt gemaakt tussen lotto's en goededoelenloterijen.

De bestuursrechter vindt namelijk dat er bij deze gokspellen geen grote verschillen in het risico op gokverslaving bestaan, blijkt woensdag uit twee uitspraken van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.

Voor het organiseren van lotto's verleent de Kansspelautoriteit maar één vergunning, terwijl voor het organiseren van goededoelenloterijen niet zo'n beperking bestaat.

De uitspraak zorgt ervoor dat de toezichthouder opnieuw een beslissing moet nemen over de vergunning die Lotto B.V. heeft gekregen voor het organiseren van zulke loterijen.

Onderhands

Doordat de vergunning voor het organiseren van lotto's onderhands aan Lotto B.V. is verleend, maakten andere kansspelbedrijven geen kans. De vergunningen die zijn verleend voor het organiseren van sportprijsvragen en instantloterijen blijven wel in stand.

"Deze verschillen naar het oordeel van de Afdeling bestuursrechtspraak zodanig van goededoelenloterijen en speelautomaten dat het gerechtvaardigd is dat voor sportprijsvragen en instantloterijen slechts één vergunning wordt verleend."