DEN HAAG - Volgend jaar brengen meer Nederlanders hun vakantie in het buitenland door in een hotel dan op een camping. Die verwachting heeft de ANWB woensdag uitgesproken. De scherpe concurrentie tussen reisorganisaties is hiervoor de belangrijkste oorzaak.

Reisorganisaties bieden steeds vaker een vliegreis inclusief verblijf in een hotel aan. Vakantiegangers zijn hieraan vaak minder geld kwijt dan aan een traditionele tent- of caravanvakantie.

Dit jaar overnacht 29 procent van de Nederlandse vakantiegangers in het buitenland in een hotel. Het aantal kampeerders ligt in 2005 met 30 procent nog altijd iets hoger. Een woordvoerder van de ANWB ziet het aantal hotelgasten echter al jaren toenemen, terwijl steeds minder mensen kiezen voor een kampeerplaats.

Turkije is de belangrijkste bestemming voor georganiseerde vliegreizen, gevolgd door Spanje. Griekenland is in opkomst als vliegbestemming en komt langzaam in de buurt van Spanje. Ook de nieuwe en relatief goedkope EU-lidstaten mogen zich verheugen in extra belangstelling van toeristen uit Nederland.

In de komende zomermaanden gaan ruim 11 miljoen Nederlanders met vakantie, van wie bijna 8 miljoen naar het buitenland.