Ruim zevenduizend mensen zijn op de Dag van de Arbeid naar het Haagse Malieveld gekomen voor een demonstratieve mars door de binnenstad.

Dat laat een FNV-woordvoerder dinsdag weten. Vakbond FNV had leden opgeroepen "in actie te komen voor kwaliteit, zekerheid en inkomen".

Aan de manifestatie doen ook enkele honderden stakende chauffeurs uit het streekvervoer mee. De rest van de deelnemers komt uit andere sectoren, zoals de zorg, bouw en het onderwijs, zei de woordvoerder.

De 1 meiviering werd de afgelopen drie jaar in Amsterdam gehouden. De FNV heeft nu gekozen voor Den Haag, omdat de regering en werkgeversorganisaties daar zitten. De route van de mars loopt dan ook langs het Binnenhof en de kantoren van de werkgevers.

Bezuinigd

"De afgelopen jaren hebben de werkgevers en kabinetten heel veel van ons gevraagd. Er is keihard bezuinigd", zegt FNV-voorzitter Han Busker.

"En of je nou loon, een uitkering of pensioen krijgt, iedereen voelde dat in zijn of haar portemonnee. Maar de economie is opgebloeid en dus is het nu onze beurt."

Streekvervoer

Dat personeel in het streekvervoer dinsdag staakt voor een betere cao is volgens Busker geen probleem. "De Dag van de Arbeid is juist een dag waar staken en actievoeren perfect bij passen", meent hij.

"We strijden samen, zijn solidair. En dus steunen we samen ook de buschauffeurs in hun strijd."