De Amerikaanse president Donald Trump heeft besloten om de invoering van importtarieven op staal en aluminium voor de Europese Unie uit te stellen tot 1 juni. Daarmee blijft de EU voorlopig vrijgesteld van de invoerheffingen.

Naast de EU krijgen ook Canada en Mexico uitstel. De komende maand zal gebruikt worden voor verdere onderhandelingen. Met Argentinië, Australië en Brazilië heeft Trump wel een principeakkoord bereikt. Details daarvan worden later bekendgemaakt. 

Volgens het Witte Huis onderstrepen de overeenkomsten de succesvolle strategie van Trump en zijn regering om eerlijke resultaten te bereiken met bondgenoten. "We kunnen zo onze nationale veiligheid beschermen en wereldwijde uitdagingen voor de staal- en aluminiumindustrie aanpakken."

Minister van Buitenlandse Handel Sigrid Kaag zegt namens Nederland blij te zijn dat de vrijstelling van kracht blijft. ''Dit geeft tijd om deze kwestie verder te bespreken. Zowel de VS als de EU hebben hier baat bij'', stelt Kaag.

Grote deuk

Ondernemersorganisatie voor de technologische industrie FME is teleurgesteld dat de heffingen nog niet definitief van tafel zijn. Volgens FME-voorzitter Ineke Dezentjé Hamming-Bluemink zijn handelstarieven ''botte instrumenten die schade veroorzaken in de toeleveringsketens tussen Europa en de VS". 

Als de importheffing op staal en aluminium na 1 juni toch wordt ingevoerd, ontstaat er volgens haar ''een grote deuk" in de jarenlange vertrouwens- en handelsrelatie.

Volgens de Vereniging Nederlandse Metallurgische Industrie (VNMI) zijn er al voortekenen dat meer Aziatisch staal en aluminium op de Europese markt worden afgezet. Het gaat om goederen die niet naar de VS kunnen worden geëxporteerd.

Dat heeft negatieve gevolgen voor de Nederlandse exportpositie, meent de brancheorganisatie. De EU is de grootste afzetmarkt voor producenten van ruwe metalen, metaallegeringen en halffabricaten.

Ook VNO-NCW pleit voor een ''permanente uitzonderingspositie" voor Nederland en de EU. De maand uitstel noemde de ondernemersorganisatie een klein lichtpuntje. Samen met de EU moet Nederland volop inzetten op een permanente uitzonderingspositie.

Uitzondering

De Duitse regering rekent nog altijd op een permanente vrijstelling. ''Noch de Europese Unie, noch de Verenigde Staten hebben belang bij een escalatie van spanningen in de handelsbetrekkingen", aldus een woordvoerder. In plaats daarvan zouden handelsbetrekkingen verder moeten worden aangehaald.

Begin maart kwam Trump met de aankondiging dat hij zware importheffingen op staal en aluminium wil instellen. Voor staal bedraagt de nieuwe heffing 25 procent, voor aluminium is dat 10 procent.

Trump maakte voor Europa eerder al een uitzondering op deze invoertarieven. De deadline voor deze uitzondering zou dinsdagochtend om 6.00 uur Nederlandse tijd aflopen, maar is nu dus uitgesteld.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!