Een rechtshulpverzoek van de Amerikaanse autoriteiten bracht het Openbaar Ministerie (OM) op het spoor van mogelijke omkoping bij de vestiging van Google in de Eemshaven in Groningen.

Dat meldt de officier van justitie voor de rechtbank in Zwolle.

Vastgoedondernemer Rudy S. (62) uit Utrecht wordt er in deze zaak van verdacht Google-directeur Simon Tusha voor 1,7 miljoen euro omgekocht te hebben.

TCN

Google leasede aanvankelijk ruimte van TCN, het bedrijf van S. Door de omkoping werd dat contract verlengd, denkt het OM.

De Amerikaanse autoriteiten wilden informatie van de Nederlandse autoriteiten in hun onderzoek naar Tusha. Vervolgens startte het OM een eigen onderzoek, blijkt maandag op de regiezitting. De rechtbank stemde in met het verzoek van het OM om de curator van TCN te horen. 

Het vastgoedbedrijf van S. zou in 2010 positieve resultaten hebben gepubliceerd terwijl de zaak er in werkelijkheid slecht voorstond.

Motief

Dat het bedrijf dreigde om te vallen, was volgens de aanklager mogelijk een motief voor omkoping. TCN zou het contract met Google hard nodig hebben gehad om overeind te blijven. Eind 2012 ging het bedrijf desondanks failliet.

Naast omkoping worden S. en zijn partner Saskia van B. (51) vervolgd voor witwassen, fraude en deelname aan een criminele organisatie waarvan ook Tusha deel van uit zou maken.

De rechtbank trekt in september vier dagen uit voor het proces.