Nederlandse werknemers staakten vorig jaar 32 keer. Dat was het hoogste aantal werkonderbrekingen sinds 1989.

Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dinsdag. In totaal waren vorig jaar 147.000 werknemers betrokken bij stakingen en dat aantal lag nog nooit zo hoog.

Vooral het aantal kortdurende acties van één tot vijf dagen nam vorig jaar fors toe. Het meest werd er gestaakt in de sectoren industrie (dertien keer) en vervoer en opslag (twaalf stakingen), die werden getroffen door massaontslagen.

Onderwijs

De meest omvangrijke stakingen waren in het onderwijs. Zo hielden basisschoolleraren vorig jaar meerdere keren landelijke acties.

Van de basisschooldocenten was vorig jaar ruim de helft ontevreden over het salaris. Verder vindt een grote meerderheid van de leraren dat meer maatregelen nodig zijn om hun werkdruk te verlichten.

Vakbonden

Acht van de tien stakingen werden uitgeroepen door de vakbonden. Een cao-conflict was het vaakst, in een derde van de gevallen, de reden.

Het aantal verloren arbeidsdagen door werkonderbrekingen ligt iets boven de 300.000. Van de laatste twintig jaar komen alleen de jaren 2002 en 2012 daar enigszins bij in de buurt.