LAREN - De meeste winkelketens van detailhandelsconcern Blokker hebben de eerste maanden van 2005, van februari tot en met april, een daling van de omzet laten zien. Het bedrijf schrijft de omzetdaling toe aan de verminderde bestedingsruimte van de consumenten. Blokker deed de mededeling woensdag bij de presentatie van het jaarresultaat over 2004.

De onderneming verstrekte geen concrete cijfers over de gang van zaken in de eerste vier maanden. Omdat de marktomstandigheden te onzeker zijn, wil Blokker ook niets zeggen over de vooruitzichten voor de rest van het jaar.

Tot de Blokker Holding horen onder meer de winkelketens Blokker, Bart Smit, Leen Bakker, Xenos, Intertoys en Marskramer. Het boekjaar van de onderneming eindigde eind januari. Blokker boekte een stijging van de omzet met 4 procent tot 2,4 miljard euro. De nettowinst nam met 15 procent toe tot ruim 121 miljoen euro. Een deel van de stijging was te danken aan het feit dat het boekjaar 2004 53 weken had vergeleken met 52 weken een jaar eerder.

Blokker is actief met vijftien winkelformules in dertien landen. Het aantal winkels van het concern steeg internationaal met 104 tot 2607, inclusief 677 franchisevestigingen. In Nederland heeft het concern 1573 winkels.

De non-food detailhandel in Nederland had het vorig jaar moeilijk. De consumentenbestedingen namen met ruim 2 procent af en de concurrentie nam sterk toe. De omzet en de resultaten groeiden in het buitenland dan ook sterker dan in het binnenland. De gezamenlijke Nederlandse winkelketens wisten de omzet met 3 procent op te krikken. Maar de buitenlandse winkels zagen hun omzet met 9 procent groeien. Inmiddels komt 9 procent van de concernwinst uit het buitenland.