MILAAN - De Italiaanse beurstoezichthouder Consob heeft bepaald dat Banca Popolare di Lodi (BPL) een bod in contanten moet uitbrengen op alle aandelen van Banca Antonveneta. Het Nederlandse bankconcern ABN Amro wil zijn Italiaanse branchegenoot Antonveneta overnemen, maar wordt dwarsgezeten door het veel kleinere Italiaanse BPL.

BPL moet met een openbaar bod komen omdat uit onderzoek van Consob is gebleken dat de bank heeft samengespannen met andere investeerders en dat dit syndicaat inmiddels meer dan 30 procent van Antonveneta bezit. Volgens de Italiaanse wet moet dan binnen dertig dagen een overnamebod worden uitgebracht.

BPL had eerder ontkend in het geheim met andere investeerders op te trekken. De bank liet woensdag weten bij de rechter om opschorting van de uitspraak te zullen vragen.

BPL had eerder gezegd van plan te zijn om Antonveneta te kopen via een ingewikkelde constructie met aandelen en obligaties. Dat het bod moet worden gedaan in contanten, kan worden beschouwd als een klap voor BPL omdat de bank zich daarvoor flink in de schulden moet steken.