IJMUIDEN - Staalconcern Corus heeft donderdag bevestigd in gesprek te zijn met de Braziliaanse staalmaker CSN. Het Brits-Nederlandse bedrijf zegt nog geen overeenkomst te hebben bereikt, maar spreekt met de Brazilianen over 'een potentiële combinatie'.

CSN is de grootste staalfabrikant van Brazilië, een land dat een van de grootste producenten van staal ter wereld is. In mei ging al eerder het gerucht dat Corus interesse had in meerdere Braziliaanse bedrijven, waaronder CSN.

Geen garantie

Corus benadrukte donderdag dat de gesprekken geen garantie bieden op een overeenkomst. Wat de combinatie van beide bedrijven precies in kan gaan houden, is nog onduidelijk. Wel geeft Corus aan dat een overeenkomst gepaard gaat met de uitgifte van aandelen.

Uitverkoop

Corus schudde de afgelopen maanden het bed flink op. In maart zette het de aluminiumpoot in de etalage, daarna volgde begin deze week de verkoop van het belang in roestvrijstaalfabrikant AvestaPolarit. Dat leverde 555 miljoen euro op. Voor de aluminiumdivisie is nog geen koper gevonden. De waarde van die tak wordt geschat op 1,4 miljard euro.

Groot-Brittannië

Het staalbedrijf heeft het geld hard nodig om de onrendabele staalactiviteiten in Groot-Brittannië op de been te houden. De dure pond sterling bezorgt Corus een slechte concurrentiepositie. Braziliaans staal is veel goedkoper en de nationale munt staat op een historisch laag niveau.

Corus leed in 2001 een verlies van 678 miljoen euro. De omzet kwam in dat jaar uit op circa 12 miljard euro. CSN draaide vorig jaar een omzet van 1,4 miljard euro en boekte een winst van 130 miljoen euro.

Tonnen staal

Gemeten in capaciteit is Corus bijna vier maal zo groot. Het Brits-Nederlandse bedrijf produceerde in totaal 18 miljoen ton staal, tegen een maximale capaciteit van 5 miljoen ton van CSN.

De Brazilianen hebben hun belangrijkste fabriek 140 kilometer ten westen van Rio de Janiero, de President Vargas Mill. Naast de fabriek heeft CSN ook spoorwegen en een kolenhaven in Brazilië.

Meer Brazilianen in Europa

Mocht Corus tot overeenstemming komen met CSN, dan is het niet de eerste Europese staalfabriek waar de Brazilianen mee samenwerken. Sinds 2000 heeft CSN een gezamenlijke onderneming in Brazilië met de Duiste staalgigant ThyssenKrupp, GalvaSud geheten, voor de productie van gegalvaniseerd staal voor de auto-industrie.