ROTTERDAM - Het Deense A.P. Moller-Maersk, via zijn dochterbedrijf Maersk Sealand de grootste containerrederij ter wereld, wil P&O Nedlloyd overnemen voor 57 euro per aandeel. Dat komt neer op een totaal bedrag van circa 2,3 miljard euro. Dat hebben beide rederijen woensdag bekendgemaakt.

De mededeling komt, nadat beide concerns dinsdag hadden bevestigd met elkaar in gesprek te zijn over een samengaan. In reactie hierop schoot het aandeel P&O Nedlloyd met 21,5 procent omhoog naar een slot van 50,45 euro.

Maersk biedt 40,6 procent meer dan de voor dividend gecorrigeerde slotkoers van maandag. Het bod, dat in contanten wordt betaald, heeft de steun van de raad van bestuur van P&O Nedlloyd. Het Deense concern doet zijn bod gestand wanneer tenminste 70 procent van de aandelen wordt aangemeld.

Door de overname verdwijnen er wereldwijd 1500 arbeidsplaatsen. Dat is 5 procent van het totaal aantal banen bij de combinatie. De banenreductie zal zoveel mogelijk via natuurlijk verloop moeten worden gerealiseerd.