EINDHOVEN - De 'Solex ' komt terug, al moeten Nederlanders een jaartje wachten op de nog immer populaire fiets met motor. Volgende maand rollen de eerste exemplaren van de band bij de Franse producent Mopex. Solex mag het om juridische redenen niet heten, maar de Black'n Roll heeft alle kenmerken van de historisch tweewieler. Menig liefhebber kan zijn hart ophalen.

Zwart, het motorblok onder het stuur en de ietwat brede banden. De Solex was de hit van de jaren vijftig en zestig. Het ding rijdt ongeveer 35 kilometer per uur. Voor Nederland schuilt daarin het probleem. Want met die snelheid gaat de Black'n Roll te hard voor het fietspad, terwijl op de weg weer een helm nodig is.

Voor menig Solex-fan is het niet dragen van de helm juist het grote voordeel boven de brommer. De Fransen zijn daarom druk bezig toestemming te krijgen voor een Nederlandse variant van de Black'n Roll die wel op het fietspad mag. De Eindhovense broers Van Gestel, die de nieuwe Solex importeren, verwachten dat de zaak in het voorjaar van 2006 is geregeld.