WOERDEN - Met ruim 65.000 startende ondernemers is het afgelopen jaar een absoluut topjaar geweest voor nieuwkomers. Nooit eerder heeft de Kamer van Koophandel zoveel beginnende ondernemers geteld, meldde de organisatie dinsdag op basis van eigen onderzoek.

In 2003 telde ze 54.000 nieuwkomers. Volgens de Kamer van Koophandel zijn starters in alle sectoren te vinden. Vooral de bouw kende veel beginnelingen. In 2004 kwamen er circa 3000 klusbedrijven bij.

De starters zorgden voor 62.000 banen. Nieuwe nevenvestigingen en dochterondernemingen leverden nog eens 60.000 arbeidsplaatsen op, aldus de Bedrijvendynamiek 2004 van het service-instituut dat gebruikmaakt van cijfers uit de handelsregisters van de Kamers van Koophandel.

Volgens onderzoeker J. Sloof van de VVK is het opmerkelijk dat veel mensen met een werkloosheidsuitkering zijn begonnen een bedrijfje op te zetten. "Daar is de groei voor een deel aan te danken."

Faillissementen

Veel starters redden het niet. Het CBS telde in 2004 een recordaantal faillissementen, 9300. Vooral veel eenmanszaken gingen op de fles. In dat segment bedroeg de toename 20 procent. "Afgezet tegen het aantal nieuwkomers blijft echter overeind dat er meer bedrijven zijn bijgekomen dan verdwenen", aldus Sloof.