Air France-KLM gaat volgens de Franse premier Edouard Philippe een turbulente periode tegemoet als topman Jean-Marc Janaillac vertrekt.

Philippe deed zijn uitspraak donderdag tijdens een interview met radiostation Europe 1.

Janaillac zette vorige week zijn baan op het spel om de stakingen bij Air France te stoppen. Hij verbond zijn lot aan een stemming onder het personeel over een betwiste loonsverhoging.

Volgens de premier is het vetrek van de topman in dergelijke omstandigheden niet de beste manier om de problemen het hoofd te bieden. Philippe noemde de stap van de topman desondanks "moedig".

Loonsverhoging

De directie van de luchtvaartmaatschappij stelt een loonsverhoging van 7 procent over een periode van vier jaar voor. Het personeel wil dit jaar een verhoging van 5,1 procent.

Drie pilotenvakbonden maakten donderdag bekend dat zij op 3, 4, 7 en 8 mei opnieuw zullen staken. Eerdere acties dit jaar zorgden inmiddels voor een kostenpost van bijna 300 miljoen euro.

'In gevaar'

De luchtvaartmaatschappij waarschuwde in een verklaring dat de bonden ''de economische positie van het bedrijf in gevaar brengen''. ''Ik wil nogmaals excuses aanbieden aan al onze klanten die door deze staking worden geraakt'', zei Janaillac.

''Ik heb compleet vertrouwen in de wil van het personeel van Air France om een eind te maken aan deze destructieve situatie voor onze luchtvaartmaatschappij.''