DEN HAAG - KPN heeft in het eerste kwartaal de winst sterk zien dalen. Het telecomconcern meldde dinsdag dat de nettowinst is uitgekomen op 273 miljoen euro. In de eerste drie maanden van 2004 werd nog 414 miljoen euro verdiend.

KPN had bij de presentatie van de jaarcijfers in maart al gewaarschuwd voor een lagere winst. Het concern heeft 120 miljoen euro extra moeten investeren in het werven van klanten in Nederland en Duitsland voor zijn divisie mobiele telefonie. Daarnaast is nog eens 64 miljoen euro afgeschreven op UMTS-licenties.

De netto-omzet van KPN zakte iets, met 30 miljoen euro tot 2,83 miljard euro. Deze daling was vooral het gevolg van lagere tarieven voor het bellen van een vaste lijn naar een mobiele telefoon, aldus het concern. Bij de divisie vaste telefonie, die KPN stevig op de schop neemt, daalde de omzet van ruim 1,8 miljard naar 1,7 miljard euro. De inkomsten bij mobiele telefonie namen toe van 1,2 miljard tot 1,28 miljard euro.

De resultaten komen overeen met de verwachtingen van analisten. Bestuursvoorzitter Ad Scheepbouwer zei in een toelichting dat aan de hoofddoelen, het winnen van marktaandeel in het aanbieden van breedbandinternet en mobiele telefonie, is voldaan.

In Nederland had KPN Mobile aan het eind van het eerste kwartaal een marktaandeel van 40,7 procent tegen ongeveer 40 procent eind 2004. In Duitsland bleef het marktaandeel van dochter E-plus gelijk op 13,3 procent. In België groeide het marktaandeel van 17 naar 18 procent.

KPN kondigde aan dat de huidige baas van de Belgische dochteronderneming BASE, Stan Miller, ook de leiding krijgt over E-plus. Het concern wil daarmee die activiteiten versneld laten groeien.