NEW YORK - Roy Disney en Stanley Gold, oud-bestuurders van het Amerikaanse amusementsconcern Walt Disney, hebben een aanklacht ingediend tegen hun voormalige werkgever en enkele bestuursleden. Ze verwijten het concern misleidende informatie te hebben verstrekt toen het op zoek was naar een nieuwe topman. De zaak dient mede namens een aantal aandeelhouders.

Roy Disney, een neef van de oprichter van het concern, leidde vorig jaar samen met Stanley Gold een aandeelhoudersrebellie tegen Michael Eisner, voormalig topman van Walt Disney. De reden daarvoor was dat het concern al jarenlang tegenvallende prestaties leverde. De opstand leidde ertoe dat Eisner beloofde af te treden.

In maart werd bekend dat Eisner in september wordt opgevolgd door Robert Iger, die sinds 2000 de nummer twee bij het concern is. Ook over Iger bleek Roy Disney al direct niet erg te spreken te zijn. Nu verwijt hij het concern dat hij niet de kans heeft gekregen zelf een topman en enkele bestuursleden voor te dragen. Hij wil dat de rechter Walt Disney dwingt om een nieuwe selectieprodecure te houden.

In de aanklacht staat verder dat het amusementsconcern slechts één kandidaat van buitenaf heeft gehoord en dat het een eventueel besluit over die persoon heeft vertraagd. De kandidaat was Meg Whitman, topvrouw van het internetveilighuis Ebay. Zij trok zich uit eigen beweging terug.

Disney en Gold beweren voorts dat het concernbestuur heeft nagelaten om de rol te onderzoeken die de komende topman Iger speelde bij de overname van de tv-zender Fox Family Channel. Die overname kostte 5,3 miljard dollar. De twee spreken van een al te optimistisch project en claimen dat er een plan ligt om fors op de tv-zender af te schrijven zonder dat de hele directie daarvan af weet.