Kabel- en telecomconcern Altice krijgt een boete van 124,5 miljoen euro voor het overtreden van EU-wetgeving.

Het Franse bedrijf, in Amsterdam aan de beurs genoteerd, heeft volgens EU-commissaris Margrethe Vestager in 2015 verzuimd de commissie op de hoogte te stellen en toestemming te vragen voor de overname van het Portugese telecombedrijf PT Portugal.

Altice zegt in een reactie in beroep te zullen gaan tegen het boetebesluit van de Europese Commissie.

Vestager (Mededinging) haalt keihard uit omdat de zaak ''een serieuze inbreuk'' is op de Europese controle op overnames. ''Ondernemingen die deze omzeilen ondermijnen de effectiviteit van ons systeem. Deze boete onderstreept de ernst van de inbreuk en moet andere bedrijven afschrikken om EU-regels te overtreden.''

Onderzoek

De boete hing al in de lucht. Altice had de commissie in februari 2015 wel op de hoogte gesteld van zijn plannen om PT Portugal over te nemen. De commissie ging op 20 april van dat jaar ook onder voorwaarden akkoord.

Maar zij begon wel een onderzoek naar Altice omdat Brussel vermoedde dat Altice de overname feitelijk al had uitgevoerd voordat er toestemming was, en volgens Vestager ''in bepaalde opzichten zelfs voordat de overname was aangemeld''.

Het boetebesluit van dinsdag verandert niets aan de toestemming die de commissie in april 2015 voor de overname gaf, meldt het dagelijks bestuur van de EU.