FRANKFURT - De rente in de twaalf landen die de euro hanteren verandert voorlopig niet. Donderdag besloot de Europese Centrale Bank (ECB) op haar reguliere bestuursvergadering om de rentestand ongewijzigd te laten. Het belangrijkste tarief, de herfinancieringsrente, blijft derhalve staan op 3,25 procent.

Van tevoren was geen renteverandering verwacht. Weliswaar is de groei van de hoeveelheid geld in omloop aan de ruime kant, wat inflatiegevaar betekent, maar aan de andere kant is de betrekkelijk lage koers van de dollar gunstig voor de importprijzen, vooral die van olie.

Dinsdag had ECB-president Wim Duisenberg in het Europees Parlement gezegd dat er nog altijd risico's zijn die de stabiliteit van de prijzen bedreigen, maar dat die risico's wel kleiner worden. Daarmee gaf hij aan het niet nodig te achten de rente te wijzigen.

Voordat de ECB besloot niet aan de rente te tornen, had de centrale bank van Groot-Brittannië bekendgemaakt de rente onveranderd te laten. Voor de achtste achtereenvolgende maand blijft het belangrijkste tarief, de beleningsrente, op 4 procent staan.