ING heeft op zijn aandeelhoudersvergadering veel kritiek en vragen over het inmiddels ingetrokken voorstel over een forse salarisverhoging voor topman Ralph Hamers over zich heen gekregen.

SP-leider Lilian Marijnissen greep daarbij haar kans door in de zaal een betoog te houden om de top van de bank voortaan onder de cao te laten vallen.

De SP was in groten getale aanwezig. De partij, die vier aandelen in ING bezit, hield buiten het gebouw een soort alternatieve aandeelhoudersvergadering waarbij bijvoorbeeld een schoonmaker van de bank zijn verhaal kon doen.

Ook pensioenuitvoerder PGGM ging in op het omstreden plan. De belegger van miljarden aan Nederlands pensioengeld drong erop aan dat ING nu een uitgebreide consultatie over het beloningsbeleid bij de bank opzet.

Daarnaast hadden ook particuliere aandeelhouders allerlei vragen voor de bestuurders en commissarissen. Henk Breukink, die bij de commissarissen gaat over de beloningen, betuigde spijt over de kwestie.

Van der Veer

President-commissaris Jeroen van der Veer moest eerder tekst en uitleg geven in de Tweede Kamer. Hij wees er maandag opnieuw op dat de commissarissen de ophef over de kwestie hebben onderschat, maar blijft erbij dat ING met zijn beloningsbeleid mee moet met de internationale concurrentie.

ING zou met zijn beloningsbeleid voor de top spreekwoordelijk bij de Eredivisie willen horen. Maar volgens critici past het oorspronkelijke plan om de beloning van Hamers met de helft op te schroeven tot 3 miljoen euro per jaar, meer bij de Spaanse Primera Division.

Cao

De top van de bank onder de Nederlandse cao laten vallen, is volgens de commissarissen lastig te realiseren. Dat komt doordat ING voor het merendeel een internationale bank is en het niet vanzelfsprekend is dat de top volgens Nederlandse normen wordt beloond.

Overigens leidde de komst van de SP naar de vergadering tot irritatie bij andere beleggers. De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) zei in een reactie blij te zijn dat niet elke politieke partij een paar aandelen heeft gekocht.