AMSTERDAM - De Europese beurzen herstelden zich donderdag wat na de verliezen van de afgelopen week. Amsterdam liep daarbij voorop. Niet opmerkelijk, volgens een analist. "Amsterdam heeft eerder de grootste klappen gekregen."


Bekijk video

De AEX-index noteerde tegen het middaguur een stand van 417 punten. Dat is een stijging van 11 punten of 2,7 procent ten opzichte van het slot van woensdag.

Volgens de analist heeft het forse herstel - en eerder de flinke daling - van de AEX veel te maken met puur Nederlandse aangelegenheden. "Zoals het herstel van Ahold", aldus de analist. Dat aandeel was de op een na sterkste stijger aan het Damrak. Ahold won bijna 7 procent tot 18,34 euro.

Topper was ASML met een koersstijging van eveneens bijna 7 procent tot 13,84 euro. Ook Philips deed het goed met een koerswinst van ruim 4,5 procent. "Die fondsen profiteren van de stijging van de Nasdaq-beurs woensdag" wist de analist te melden. Alleen TPG en Numico bleven op een min steken. TPG leverde zo goed als 1 procent in tot 21,98 euro. Numico moest ruim 1 procent terug tot 22,25 euro. Dat is volgens de analist te wijten aan het feit dat het defensieve waarden zijn. "Als de beurs het slecht doet, doen die het goed en vice versa."

In de Midkap-index, de middelgrote fondsen, werd de toon gezet door printer- en kopieerapparatenfabrikant Océ. Deze won na de publicatie van de cijfers over de eerste zes maanden van het boekjaar bijna 10 procent op 11,83 euro. "Océ wordt met name beloond voor het feit dat ze heldere voorzuitzichten verschaffen", aldus de analist. "We hopen dat meer bedrijven dat voorbeeld volgen."

Independence Day

Het hogere slot van Wall Street van woensdag stond aan de basis van de koersstijgingen. De beleggers moeten het later op de dag wel zonder inspiratie uit de Verenigde Staten doen, omdat de beurzen daar zijn gesloten vanwege de viering van Onafhankelijkheidsdag.

De beurs in Londen was donderdag tegen het middaguur 1,4 procent hoger. In Frankfurt was het koersgemiddelde 2 procent hoger. De beurs van Parijs deed het eveneens 2 procent beter.

In Parijs was Vivendi aanvankelijk de grootste stijger. Na een korte handelsonderbreking, omdat de koers te hard omhoog was gegaan, stond het aandeel 11 procent hoger. Later was dat plus 7,2 procent. De beleggers hebben er kennelijk vertrouwen in dat het aangeslagen concern een nieuwe topman heeft, terwijl er ook enkele zwaargewichten zijn binnengehaald in de raad van commissarissen.

Woensdag werd bekend dat onder anderen Philips-topman Gerard Kleisterlee commissaris bij Vivendi wordt. Verder heeft het concern kortlopende leningen van 2,8 miljard euro afgesloten.

Ook Alcatel deed het beter met een 7,6 procent hogere koers. France Telecom stond in Parijs bovenaan met een koerswinst van 8,65 procent. Woensdag was de koers nog gedaald met ruim 16 procent door geruchten dat de kredietwaardigheid van het concern lager wordt ingeschaald.

De hele technosector deed het beter. Siemens steeg met 4 procent na de mededeling dat zijn Amerikaanse divisie tekenen van herstel in de VS ziet. Nokia ging 5,25 procent omhoog, Ericsson bijna 11 procent.

Euro

Voor de euro werd aan het einde van de ochtend een koers opgegeven van 0,9755 dollar. Het slot van woensdag bedroeg 0,9805 dollar. Tegenover het pond sterling zakte de euro van 0,6425 naar 0,6400.