Huizenkopers zijn de dupe als het bouwers volgend jaar wordt verboden huizen te bouwen met gasaansluiting. De bestaande ontwerpen voor nieuwbouw zijn nog niet geschikt voor gasloze alternatieven voor de cv-ketel, stelt Vereniging Eigen Huis (VEH).

De belangenvereniging reageert op een voorstel van NVB-Bouw. Die organisatie voor bouwondernemers deed vrijdag een oproep om gasaansluitingen bij nieuwbouw volgend jaar te verbieden.

''Wij kijken daar anders tegenaan'', laat woordvoerder Hans André de la Porte van VEH weten. De bouwsector werkt volgens hem vaak met ''traditionele'' concepten, die in de loop van jaren zijn uitgedacht.

Als je in dat soort huizen moderne verwarmingssystemen aanlegt, zorgt dat voor problemen. ''Natuurlijk is de energietransitie belangrijk, maar wij vinden dat je de consument niet mag opzadelen met problemen die ontstaan als je te gehaast overstapt op een nieuw systeem'', aldus De la Porte.

Vertrouwen

NVB-Bouw ziet de overstap op gasvrije woningen juist met vertrouwen tegemoet. Veel bouwondernemers leveren immers al huizen zonder gasaansluiting op, zei voorzitter Piet Adema.

Een algeheel geldend verbod levert de sector bovendien een ''gelijk speelveld op'', betoogde voorzitter Piet Adema.

De overheid schaft de verplichting om nieuwbouwwoningen op het gasnet aan te sluiten in juli af. Daardoor dreigen bouwers volgens Adema per gemeente met andere regels te maken te krijgen.