VENLO - Kopieer- en printerfabrikant Océ heeft over de eerste zes maanden van het jaar een nettowinst behaald van 53,7 miljoen euro. Dat is 1 procent meer dan in de vergelijkbare periode vorig jaar. Océ verwacht over heel 2002 een hogere nettowinst dan over . Dat heeft het bedrijf donderdag bekendgemaakt.


Bekijk video

De omzet steeg over het eerste halfjaar met 3 procent tot 1,6 miljard euro. Het tweede kwartaal werd afgesloten met een nettowinst van 27,9 miljoen euro, 11 procent meer dan in het tweede kwartaal van 2001. De omzet lag in het tweede kwartaal op 826,1 miljoen euro, een stijging van 2 procent. Volgens Océ is de autonome omzet gedaald door minder vraag naar kopieer- en printapparaten.

Volgens Océ ligt de herstructurering van het bedrijf op schema. In december vorig jaar kondigde de Venlose fabrikant een reorganisatie aan die duizend banen kost. Daar werd een eenmalige last van 125 miljoen euro voor genomen. Dit jaar moet de sanering een kostenbesparing van 35 miljoen euro opleveren.

Het aantal werknemers is inmiddels met 341 teruggebracht. Dat is bijna eenderde van wat eind 2003 gerealiseerd moet zijn.

De daling van de afzet van machines is volgens Océ gestabiliseerd, toch is er volgens het bedrijf nog geen sprake van een "duidelijke ombuiging" van de trend in opwaartse richting. De bedrijfskosten stegen met ruim 4 procent. "Dat was het gevolg van overnames die na midden 2001 plaatsvonden", aldus Océ. Zonder die kosten zouden de operationele kosten zijn gedaald.

Bij de vooruitzichten plaatst Océ de kanttekening dat een lage dollarkoers een drukkend effect op het resultaat zal hebben. De halfjaarcijfers van Océ zijn nog niet gecontroleerd door een accountant.