AMSTERDAM - Het Belgische biotechnologiebedrijf Galápagos heeft vrijdag zijn debuut gemaakt op de beurs in Amsterdam met een openingskoers van 7,20 euro. Dat was 2,9 procent boven de introductiekoers van 7,00 euro, die door bestuursvoorzitter O. van de Stolpe vrijdag als "conservatief" werd bestempeld. Het aandeel sloot ruim 4 procent hoger op 7,29 euro.

Bekijk video:
Modem/ Breedband

In de middaghandel was de koerswinst van het kersverse aandeel opgelopen tot bijna 0,7 euro. Galápagos heeft ook op de beurs in Brussel een beursnotering gekregen. Daar ging de handel in het aandeel van start met een koers van 7,35 euro.

De beursgang van Galápagos, waarin zijn Nederlandse branchegenoot Crucell een belang bezit van 21 procent, heeft het bedrijf 20 miljoen euro opgeleverd. Dat is minder dan eerder werd verwacht wegens het tegenvallende beursklimaat. Eerder deze maand rekende Galápagos nog op een bedrag van 35 miljoen euro. Een week geleden werd al bekend dat dat bedrag fors lager zou gaan uitvallen.

Dat de opbrengst lager is uitgekomen, vindt topman Van de Stolpe geen groot probleem. "We zullen alleen een jaar eerder terug moeten naar de kapitaalmarkt, want we gaan onze plannen hierdoor niet aanpassen."

Het bedrijf is naar de beurs gegaan om nieuwe medicijnen tegen bot- en gewrichtsaandoeningen, zoals osteoporose en reuma, te financieren. Met het geld van de beursgang kan het onderzoek twee jaar vooruit. Het vermogen van Galápagos groeit door de beursgang tot 33 miljoen euro.

Galápagos heeft 66 mensen in dienst en behaalde over het afgelopen jaar een omzet van 7,8 miljoen euro. Het verlies bedroeg 3,6 miljoen euro. Van de Stolpe verwacht dat zowel de omzet als het verlies dit jaar verder oplopen. Wanneer het bedrijf winst gaat maken, kon de Galápagos-topman niet zeggen.

Galápagos werd in 1999 opgericht als een samenwerkingsverband tussen Crucell en Tibotec, een dochterbedrijf van het Amerikaanse Johnson & Johnson.