AMSTERDAM - Heineken heeft opnieuw een bierbrouwerij in Rusland gekocht. Het gaat om Patra, een regionale brouwerij in Jekaterinenburg. Deze onderneming heeft een behoorlijk sterke positie in de Oeral. Heineken wilde vrijdag niet zeggen wat het betaalt voor de overname.

Het bierconcern uit Amsterdam is hard aan het groeien in Rusland. Bier verdringt in toenemende mate de consumptie van wodka in het land, vooral bij jongeren.

Uit de jaarcijfers van Heineken over 2004 bleek al dat de Russische markt veel potentie heeft. De afzet van de Heineken-merken groeide daar vorig jaar met 19 procent. Vorig jaar werden onder meer de brouwerijen Sobol Beer, Shikhan en Volga Breweries overgenomen.

Het marktaandeel van Heineken in Rusland groeit door de overname van Patra van 7,5 procent naar 8,3 procent met een productievolume van meer dan 7 miljoen hectoliter per jaar. Daarmee is het concern, dat na de overname ongeveer 4000 mensen heeft werken in Rusland, daar naar eigen zeggen de nummer drie. De twee grootste brouwerijen liggen met marktaandelen van 35 en 15 procent nog wel ver voor.