De vermogensbeheerder Van Lanschot Kempen wil de beloning van zijn topbestuurders flink opschroeven, omdat hun loon achter zou blijven bij dat van hun collega's bij vergelijkbare ondernemingen.

Volgens critici zijn die andere bedrijven echter veel groter dan Van Lanschot Kempen, schrijft de Volkskrant maandag. De plannen voor de loonsverhoging zouden blijken uit de stukken voor de eerstvolgende aandeelhoudersvergadering, die vrijdag zijn gepubliceerd.

Topman Karl Guha zou er volgens de krant ruim 20 procent op vooruitgaan via meer aandelen en een hogere pensioenbijdrage. Daarmee komt hij op een totale beloning van ruim 1,5 miljoen euro. De andere drie bestuurders krijgen er een kwart bij.

De belangenbehartiger van grote beleggers Eumedion stelt vraagtekens bij de gepastheid van het voornemen. De vereniging vraagt zich af of Van Lanschot zich als relatief kleine partij in de financiële sector wel zou moeten vergelijken met AEX-bedrijven.

''Er heeft geen consultatie vooraf plaatsgevonden'', stelt directeur Rients Abma. Eumedion gaat met zijn leden zijn standpunt bepalen voordat er eind mei over het voorstel moet worden gestemd.

Maatschappelijk draagvlak

Het voorstel roept bij Abma een aantal vragen op. ''Is de samenstelling van die benchmarkgroep waarbij Van Lanschot Kempen aan grote AEX-fondsen wordt gespiegeld wel passend?'' vraagt hij zich af. Ook wil hij weten hoe de raad van commissarissen heeft bepaald dat er voldoende rekening is gehouden met het maatschappelijk draagvlak.

Er is ook een positief punt in het voorstel, vindt Abma. ''De termijn waarin bestuurders hun aandelen vast moeten houden wordt verlengd van drie naar vijf jaar. Dat is goed voor de langetermijnvisie.''

Van Lanschot Kempen boekte in 2017 een nettowinst van 94,9 miljoen euro. De Bossche vermogensbeheerder maakt op het Damrak deel uit van de Smallcap-index. 

Waarschuwing

De voorgenomen loonsverhoging is Van Lanschot Kempen op een waarschuwing van minister Wopke Hoekstra van Financiën komen te staan. Hoekstra wijst erop dat ''forse salarisverhogingen'' voor topbankiers ''niet bijdragen aan het herstel van vertrouwen in de financiële sector''.

De minister vindt het ''belangrijk dat financiële ondernemingen zich rekenschap geven van hun maatschappelijke functie'' bij het vaststellen van de salarissen. Ze moeten dan ook zorgen ''voor een maatschappelijk gedragen beloningsbeleid''. Daar gaan de raad van commissarissen en de aandeelhouders over, zegt Hoekstra, maar hij brengt wel in herinnering dat hij erover denkt de beloningswetgeving voor banken aan te scherpen.

De PvdA heeft om opheldering van Hoekstra gevraagd over ''deze absurde loonsverhoging''. Tweede Kamerlid Henk Nijboer spreekt van het ''zoveelste voorbeeld van bankiers die op oude weg door willen''. Zijn GroenLinkscollega Tom van der Lee schampert dat weer een groep bankiers de tijdgeest niet snapt.

Nijboer wil van Hoekstra weten of Van Lanschot zich wel aan de regels voor banken houdt en of de bedrijven waarmee de bank zich wil meten niet onvergelijkbaar zijn. Hij vraagt de minister aandeelhouders op te roepen de loonsverhoging tegen te houden en dringt aan op een strengere wet.

Nieuwe deuk

Volgens FNV is de loonsverhoging van de top van Van Lanschot Kempen een nieuwe deuk in het imago van de financiële sector. De bond stelt onaangenaam verrast te zijn door het nieuws dat ''wéér een financiële instelling de beloning van de top exorbitant verhoogt''.

''Het oude graaien lijkt weer terug te zijn in de financiële wereld'', stelt bondsbestuurder Ger Klinkenberg, die daarmee ook verwijst naar de na ophef afgeblazen loonsverhoging voor ING-topman Ralph Hamers. ''De beloningsverhoudingen gaan steeds verder uit de pas lopen.''

De raad van commissarissen van ING was van plan de beloning van topman Ralph Hamers te verhogen naar ruim 3 miljoen euro. Hierop barstte een storm van kritiek los vanuit de politiek en de maatschappij. Uiteindelijk besloot ING het salarisvoorstel in te trekken.