AMSTERDAM - Shell Chemicals en BASF verkopen hun gezamenlijke onderneming Basell voor 4,4 miljard euro. Dat maakt de oliemaatschappij donderdag bekend. De prijs is inclusief schulden van de producent van grondstoffen voor plastics, die 2,2 miljard euro bedragen.

Een woordvoerder van BASF deelde de hoogte van de schuld van Basell mee. Deze zegsman wees er ook op dat het Duitse bedrijf het geld wil aanwenden voor interessante acquisities. Volgens een woordvoerder van Shell is het besluit tot de verkoop van Basell genomen omdat de winstgevendheid onder de maat was. De transactie moet nog goedgekeurd worden door de mededingingsautoriteiten.

Als dat het geval is, wordt de verkoop naar verwachting in het tweede halfjaar afgerond. Het is niet bekend of Shell door de transactie een boekwinst of -verlies behaalt. De kopende partij is een consortium bestaande uit Access Industries en The Chatterjee Group. Basell werd in juli 2004 in de etalage gezet.

Omzet

Basell is een van de grootste bedrijven in de productie van polymeren, grondstoffen voor plastic. Het concern boekte in 2004 een omzet van 6,7 miljard euro. Er werken 6600 mensen bij Basell, dat opereert in 21 landen en waarvan het hoofdkantoor staat in Hoofddorp.

Desinvesteren

Voor Shell maakt het besluit onderdeel uit van de doelstelling om in de komende drie jaar voor 12 tot 15 miljard dollar aan activiteiten te desinvesteren. Het energieconcern wil niet-kernactiviteiten afstoten om zich te concentreren op exploratie en winning van olie en gas.

Ruim twee weken geleden verkochten Shell en joint venture-partner Bechtel de Intergen-energiecentrales voor 1,75 miljard dollar.