PARIJS - Het Franse concern Vivendi Universal heeft een nieuwe topman. Het bestuur benoemde woensdag Jean-René Fourtou tot voorzitter.

De benoeming van de vice-voorzitter van de raad van commissarissen bij het farmacieconcern Aventis kwam niet onverwacht. Zijn naam werd al snel genoemd nadat Vivendi-topman Jean-Marie Messier te kennen had gegeven op te stappen.

Messier was woensdag de grote afwezige op de bestuursvergadering. Eerder deze week had hij in de krant Le Figaro zijn ontslag aangekondigd. Dat ontslag zou woensdag officieel worden. Volgens ingewijden wilde Messier "in stijl" vertrekken en het erop laten aankomen dat zijn vroegere collega's hem recht in het gezicht zouden zeggen dat hij kon gaan. Nu heeft het bestuur zijn ontslag simpelweg aanvaard.

New York

Volgens enkele medewerkers was Messier al naar New York vertrokken. Daar was hij vorig jaar met zijn gezin gaan wonen, hetgeen hem in Frankrijk niet in dank werd afgenomen. Hem werd verweten dat hij te veel Amerikaanse inbreng in het Vivendi-concern heeft gebracht na de overname van Universal Studios.

Messier stond aanvankelijk hoog in aanzien door zijn concern om te vormen van een Frans nutsbedrijf tot een grote speler op de wereldmediamarkt. De schulden van Vivendi werden echter te hoog en de beurskoers daalde dramatisch. Ook dat werd Messier aangewreven.

Drie maanden

Fourtou is de man die de financiën van Vivendi danig onder de loep zal nemen en een strategie zal uitstippelen voor de komende tijd. Hij heeft daar drie maanden voor uitgetrokken. Vermoedelijk worden er niet-rendabele bedrijfsonderdelen verkocht. Ook een opsplitsing van het concern hoort tot de mogelijkheden.

Autobiografie

Het Vivendi-bestuur zou zich ook hebben gebogen over de vertrekpremie voor Messier. De ex-topman heeft in zijn autobiografie geschreven dat directieleden voldoende betaald krijgen in aandelenopties en een vertrekpremie helemaal niet nodig hebben. Volgens de krant Le Monde bedraagt die ruim 20 miljoen euro.

Nieuwe commissarissen

Er werden woensdag ook twee nieuwe commissarissen benoemd. De ene is Philips-bestuursvoorzitter Gerard Kleisterlee. De ander is Claude Bebear, president-commissaris bij de verzekeraar Axa.