NEW YORK - De Amerikaanse belegger Kirk Kerkorian wil maximaal 28 miljoen aandelen kopen van General Motors, het grootste autoconcern ter wereld. Via zijn participatiemaatschappij Tracinda biedt Kerkorian 31 dollar per aandeel, 13 procent meer dan de slotkoers van het aandeel van dinsdag.

In totaal komt het bedrag dat Tracinda wil neertellen op 868 miljoen dollar. Na de aankoop gaat het belang van Kerkorian in GM van 3,9 naar 8,8 procent. Tijdens de voorbeurshandel van woensdag steeg het aandeel GM met dik 6 procent.

Kerkorian is niet vies van groot geld. Ooit kocht en verkocht hij de filmstudio MGM en was hij de grootste aandeelhouder van het autoconcern Chrysler. Dat concern fuseerde in 1998 met het Duitse Daimler-Benz. Kortgeleden verloor Kerkorian een rechtszaak tegen de combinatie DaimlerChrysler.

Hij had 1,2 miljard dollar schadevergoeding geëist. De bundeling van de twee autoproducenten was voorgesteld als een fusie van gelijkwaardige ondernemingen, maar leek volgens hem sterk op een overname door het Duitse concern van het Amerikaanse bedrijf. In dat geval hadden de aandeelhouders van Chrysler recht op een forse premie, aldus Kerkorian. Hij verloor de rechtszaak, maar is tegen de uitspraak in beroep gegaan.