AMSTERDAM - De Europese effectenbeurzen leden woensdag wederom forse verliezen door het lage vertrouwen in bedrijven onder beleggers. "Het woord boekhouding alleen al zorgt voor paniek op de vloer", aldus een handelaar woensdag.

Bekijk video

Onder de verliezers in Amsterdam sprongen ING en Ahold in het oog. De bankverzekeraar verloor 3 procent op het nieuws dat het de Amerikaanse winstcijfers naar beneden heeft moeten bijstellen op last van SEC. Ahold verloor dinsdag al bijna 10 procent door problemen bij de Argentijnse partner Velox en moest woensdag tevens een afwaardering van kredietbeoordelaar Moody's verwerken. Aan het eind van de dag verloor het supermarktconcern nog eens 10,5 procent.

Het kelderende Vivendi Universal liet ook woensdag zijn sporen na. Philips dat met een belang van 3,5 procent in het mediaconcern in de maag zit, verloor 6,3 procent. Ook de uitgevers Elsevier, Wolters en VNU moesten 4 tot 8 procent terug in waarde.

De AEX-index sloot op 406,08, een verlies van 3,5 procent ten opzichte van het slot van dinsdag. Ook de andere Europese beurzen deden het slecht. Parijs noteerde een min van 3 procent en Londen verloor 2,8 procent. Frankfurt hield de schade nog enigszins beperkt met een daling van 1,8 procent.