De Europese Centrale Bank (ECB) verwacht dat het tempo van de economische groei in de eurozone dit jaar krachtig zal blijven.

Dat stelt ECB-president Mario Draghi in het maandag verschenen jaarverslag van de centrale bank in Frankfurt. Kort na het verschijnen van het verslag ging de euro in waarde omhoog.

De koers van de euro steeg maandagmiddag tot 1,2322 dollar. Rond het middaguur was de Europese munt nog 1,2273 dollar waard.

Inflatie

Draghi zei ook dat hij erop blijft vertrouwen dat de inflatie zich op de middellange termijn richting de doelstelling van net geen 2 procent zal bewegen.

Er spelen evenwel nog steeds allemaal economische onzekerheden. Daarom blijft het volgens de ECB-preses noodzakelijk een ''geduldig, standvastig en prudent'' monetair beleid te voeren.

Tegenvallers

Draghi's woorden laten zien dat de ECB zich niet van zijn stuk heeft laten brengen door enkele tegenvallende macro-economische cijfers die recent naar buiten kwamen. Zo werd onlangs bekend dat de export en de industriële productie in Duitsland in februari een stevige dip lieten zien.

De ECB is nu al jaren bezig om met omvangrijke stimuleringsmaatregelen de economie en inflatie in de eurozone aan te jagen. Door dit beleid bevindt de rente zich bijvoorbeeld op een historisch laag niveau. Ook pompt de ECB maandelijks veel geld in de economie door het opkopen van miljarden aan schuldpapier.

Gevolgen

In het jaarverslag zijn de gevolgen hiervan duidelijk te zien. Zo is de omvang van de gecombineerde balans van de ECB en de centrale banken van de eurolanden vorig jaar opgelopen tot bijna 4472 miljard euro, oftewel een kleine 4,5 biljoen euro. Eind 2016 ging het nog om afgerond 3,7 biljoen euro.

Inmiddels lijkt dit ruime monetaire beleid wel zijn langste tijd te hebben gehad. De ECB heeft zijn opkoopprogramma met ingang van dit jaar al flink teruggeschroefd.

Kenners rekenen erop dat het programma na september verder wordt afgebouwd. Het ligt in de verwachting dat de ECB dan in de loop van volgend ook de rente voorzichtig weer wat kan gaan opschroeven.

Beleidsinstrumenten

De ECB zou bovendien nadenken over het uitbreiden van zijn beleidsinstrumenten. Een nieuw instrument moet het voor de ECB mogelijk maken om levensvatbare onderdelen van een in problemen verkerende bank tijdelijk van financiering te voorzien, meldt persbureau Bloomberg op basis van vertrouwelijke documenten.

Nu is het voor de centrale bank in Frankfurt nog verboden om dit soort financiële steun te geven, over de noodzaak waarvan door kenners al langer wordt gesproken.

Met de maatregel kan worden voorkomen dat een bank in de problemen komt als er niet direct een koper klaarstaat om de levensvatbare onderdelen over te nemen. De ECB wil geen commentaar geven.

Banco Popular

Een vergelijkbare situatie speelde vorig jaar toen het Spaanse Banco Popular door een slechte financiële positie dreigde om te vallen. Toen moest de ECB eerst contact leggen met de Single Resolution Board (SRB), de Europese organisatie die gaat over de aanpak van probleembanken.

Uiteindelijk is Banco Popular min of meer gedwongen verkocht aan branchegenoot Banco Santander. Dat gebeurde voor een symbolisch bedrag van 1 euro.