LEIDSCHENDAM - Het aantal Nederlanders dat de zomervakantie in eigen land wil vieren, loopt terug. Tot nu toe hebben ongeveer 3 miljoen vakantiegangers besloten deze zomer in Nederland te blijven. Dat is 9 procent minder dan vorig jaar. Circa 600.000 Nederlanders twijfelen nog of ze hun zomervakantie in eigen land vieren of in het buitenland.

Dat blijkt uit het dinsdag gepresenteerde Continu Vakantie Onderzoek (CVO) van het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen (NBTC), onderzoeksbureau NIPO en het Nederlands Research Instituut voor recreatie en Toerisme (NRIT). Voor het CVO zijn in april circa 8000 mensen ondervraagd over hun vakantieplannen voor komende zomer.

Volgens CVO-directeur K. van der Most ligt de natte zomer van 2004 nog bij veel mensen vers in het geheugen. Bovendien lokken de lage prijzen voor vliegvakanties veel Nederlanders naar het buitenland. "Het weer in Nederland de komende tijd zal belangrijk zijn voor de groep twijfelaars: of zij in Nederland blijven of voor zon naar het buitenland vertrekken", aldus Van der Most.

Circa 7,8 miljoen vakantiegangers hebben al gekozen voor het buitenland. Dat is ongeveer gelijk aan vorig jaar. Frankrijk is traditioneel het meest favoriete vakantieland van Nederlanders in de zomer. Dit jaar weten al 1,6 miljoen toeristen dat ze naar dit land afreizen. Ruim 800.000 gaan naar Spanje en meer dan 600.000 naar Duitsland.

Sterkste groeier is net als de voorgaande jaren Turkije. Komende zomer willen ongeveer 600.000 Nederlanders naar dit land aan de Middellandse Zee. Dat zijn er 150.000 meer dan in 2004.