Zuid-Korea overweegt importheffingen op te leggen op Amerikaanse goederen als tegenreactie op de tarieven die de Verenigde Staten hebben ingevoerd op zonnepanelen en wasmachines van Koreaanse makelij. Ook Rusland beraadt zich op tegenmaatregelen.

De Amerikaanse importheffingen op buitenlandse zonnepanelen en wasmachines werden in januari aangekondigd door president Donald Trump om zo eigen producenten te beschermen.

Seoul had eerder al gezegd dat die tarieven in strijd zijn met de regels van de Wereldhandelsorganisatie (WTO) en had om schadevergoeding van de Verenigde Staten gevraagd. Zuid-Korea is met bedrijven als Samsung en LG een belangrijke producent van wasmachines.

De Zuid-Koreanen laten nu weten dat zij invoerheffingen overwegen met een omvang van 480 miljoen dollar op Amerikaanse producten. De timing en om welke producten het gaat worden nader nog bepaald.

Rusland

Ook de Russische regering bekijkt de komende dagen welke stappen genomen kunnen worden als reactie op de importheffingen op staal en aluminium door de Verenigde Staten, meldde vicepremier Arkadi Dvorkovitsj.

In maart kwam al naar buiten dat het Kremlin werkt aan een lijst met beperkingen voor geïmporteerde producten uit de VS als tegenmaatregel op de door president Donald Trump ingevoerde heffingen.

Overigens hebben Russische staal- en aluminiumproducenten aangegeven geen grote impact te verwachten van de Amerikaanse tarieven. Het Russische handelsministerie houdt wel rekening met negatieve gevolgen.

Rusland exporteert slechts een beperkt deel van zijn staal en aluminium naar de VS, maar het land blijft wel een vrij belangrijke afzetmarkt. In 2017 kwam 8 procent van de staalimport van de VS uit Rusland. Daarmee nam Rusland de vijfde plek in van grootste staalexporteurs naar de VS.