Air France rekent erop dat zaterdag 30 procent van al zijn vluchten uitvalt door een staking. Ongeveer een derde van het personeel legt dan het werk neer, laat de zustermaatschappij van KLM weten.

Medewerkers van Air France eisen een loonsverhoging van 6 procent en staken om hun eis kracht bij te zetten. Ze vinden dat ze tot nu toe niet meeprofiteren van de sterk verbeterde resultaten van de vliegmaatschappij.

De topman van Air-France-KLM, Jean-Marc Janaillac, gaf vrijdag te kennen dat er ruimte is voor een verhoging tot 4,5 procent. Verdere loonstappen zouden de concurrentiepositie van de luchtvaartmaatschappij verzwakken, zei hij in een interview met de Franse radiozender RTL.

Personeel van Air France staakte al enkele keren eerder. Ook toen was er uitval, maar vertrok het merendeel van de vluchten. Die acties kostten Air France toen 25 miljoen euro per dag, antwoordde Janaillac op een vraag van RTL.

Het ziet er overigens niet naar uit dat zaterdag de laatste staking zal zijn. Vakbonden hebben werkonderbrekingen voor volgende week dinsdag en woensdag aangekondigd. Ook voor de twee weken daarna staan vier stakingsdagen gepland.